Tarayıcı Önbellekleme Özelliğinden Yararlanın

Pek çok webmaster’ın Google PageSpeed Insights raporlarında gördüğü site hızını artırma önerilerinden biri olan tarayıcı önbellekleme özelliğinden yararlanın başlığını bu yazıda enine boyuna değerlendiriyor olacağız. Ayrıca bu yazıda tarayıcı önbellekleme nasıl yapılır, ne kadar gereklidir ve hangi siteler için uygundur gibi sorulara cevap veriyor olacağız…

tarayıcı önbellekleme nedir

Tarayıcı Önbellekleme Özelliğinden Yararlanın!

Tarayıcı önbellekleme özelliğinden yararlanın ve web sayfalarınızın ziyaretçilerinize daha hızlı gösterin! Tarayıcı önbellekleme özelliği sayesinde ziyaretçileriniz her sayfa gösteriminde tekrar tekrar aynı dosyaları yüklemek zorunda kalmazlar. İlk ziyaretlerinde sayfa şablonunuz, resimleriniz, css ve javascript kodlarınız ziyaretçilerinizin tarayıcısında önbelleğe alınır ve sonraki sayfa gösterimlerinde sayfalarınızın daha hızlı yüklendiğini gözlemlerler.

tarayıcı önbellekleme

Tarayıcı Önbellekleme Nedir?

Bir ziyaretçi sitenize girdiğinde o sayfada bulunan css, javascript, html kodları ve resimler eğer sitenizde tarayıcı önbellekleme özelliği aktif ise ziyaretçinizin tarayıcısının öbelleğine kaydolur. Tarayıcıya kaydolan bu css, javascript, html ve resim gibi ögeler, ziyaretçinizin sonraki sayfa gösterimlerinde geçerli sayfa ve diğer sayfaları daha hızlı görmesini sağlar.

önbelleğe alınan resimler

Zaten daha önceden yüklenmiş olan css, javascript ve html dosyaları tarayıcısının önbelleğinden tekrar çağrılır. Bu dosyaları sizin sunucunuzdan tekrar tekrar talep etmesi, indirmesi ve işlemesi zaman alacağından tarayıcı önbellekleme özelliği sayesinde sadece ilgili içerik tekrar sunucunuzdan talep edilir. Tüm sayfayı sunucunuzdan indirmesi zaman alacağından sadece içeriğinizi sunucunuzdan talep etmesi çok daha hızlı sayfa gösterimi sağlayacaktır. Eğer bir sayfaya belirli aralıklarla giriyor ise içerikleri bile kendi tarayıcısının önbelleğinden görüntüleyecektir.

Google PageSpeed Insights sayfa hızı raporunda karşılaşılan en sık uyarılardan biri olan “tarayıcı önbellekleme özelliğinden yararlanın” uyarısı, web sitenizde yeterli bir önbelleklemenin olmadığını ifade eder. Sayfa hızınızı artırmak için tarayıcı önbellekleme özelliğinden yararlanmanız oldukça önemlidir. Google hızlı yüklenen sayfaları sever. Başarılı bir SEO puanı iyi bir sayfa yüklenme hızından geçer. Bu sebeple tarayıcı önbellekleme özelliğinden yararlanmak son derece önemlidir.

Tarayıcı Önbellekleme – WordPress

WordPress altyapısı tercih ettiğiniz bir siteniz var ise tarayıcı önbellekleme için eklenti kullanmanız size kolaylık sağlayacaktır. WordPress En iyi önbellekleme eklentilerini eklenti dizininde kolaylıkla bulabilirsiniz.

WordPress en iyi önbellekleme eklentileri;

WordPress Site Hızlandırma Yöntemleri (Güncel)

Mutlaka Oku!

Tarayıcı Önbellekleme – PHP

Eğer tarayıcı önbellekleme özelliğinden yararlanmak için herhangi bir eklenti kullanmak istemiyorsanız ve özel script ile web sitenizi kontrol ediyorsanız PHP önbellekleme aradığınız önbellekleme çözümü olabilir.

PHP Önbellekleme Nasıl Yapılır?

Linux sunucularda bir çok sunucu konfigürasyonuna özel koşul belirlemek için kullanılan .htaccess dosyası ile PHP önbelleklemeyi aktif edebiliriz. Linux sunucunuzda sitenizin kurulu olduğu dizinde bulunan .htaccess dosyasını herhangi bir metin editörü ile açarak aşağıdaki kodları ekleyin.

## EXPIRES CACHING ##
<IfModule mod_expires.c>
ExpiresActive On
ExpiresByType image/jpg "access 1 year"
ExpiresByType image/jpeg "access 1 year"
ExpiresByType image/gif "access 1 year"
ExpiresByType image/png "access 1 year"
ExpiresByType text/css "access 1 month"
ExpiresByType application/pdf "access 1 month"
ExpiresByType text/x-javascript "access 1 month"
ExpiresByType application/x-shockwave-flash "access 1 month"
ExpiresByType image/x-icon "access 1 year"
ExpiresDefault "access 2 days"
</IfModule>
## EXPIRES CACHING ##

ASP.net, ASP ve Mvc Tarayıcı Önbellekleme

IIS (Internet Information Services) kurulu bir Windows sunucuda ASP.net, ASP ve MVC ile tarayıcı önbelleklemesi yapılmak isteniyor ise aşağıdaki komutlar kullanılır.

<staticContent>
<clientCache cacheControlCustom="public" cacheControlMode="UseMaxAge" cacheControlMaxAge="500.00:00:00" />
</staticContent>

Bu yazıda sizlere tarayıcı önbellekleme hakkında bilgi verdik. Tarayıcı önbellekleme oldukça önemli bir sayfa hız faktörüdür. WordPress site hızlandırma konumuzu okuyarak diğer hız faktörlerini öğrenebilir ve sitenizin hızını en az %50 artırabilirsiniz.

Photo of author

Burak Durmuş

Belgeli Web Tasarım, Grafik Tasarım ve Dijital Pazarlama uzmanı. Tecrübeli E-Ticaret Yöneticisi. Öğrendiklerini öğreterek pekiştirmeye çalışan gönüllü bir yazar. Kişisel Hesaplar: Instagram @oburakdurmus * Twitter @oburakdurmus

Yorum yapın