Google’da neler oluyor?

Her webmaster’ın hayatının bir yerinde olan Google, son günlerdeki güncellemeleri ile birlikte bir çok hataya ve soruna yol açtı. Peki Google’ı Google yapan ve kararlılığını gittikçe körelten bu değişimlerin sebebi nedir? Kararlılık körelmesi, son zamanlardaki Google Uygulama güncellemeleri, Şirkette alınan kararlar gibi konulara değinmeye başlayalım…

Google Uygulamaları
Hayatımızın belli bir yerinde kendine yer edinen bilişim sevgisi hiç şüphesiz ki ilerleyen günlerde de yerini koruyacak. İçimizdeki bu yer edinmişliğin parçası olan Google, kararlılığı ve istikrarı sayesinde bu yeri sonuna kadar hak ediyor(du).

Son zamanlardaki sorunların gözle görülür olması, kullanımı olumsuz yönde etkilemesi ve bunun biz profesyonel kullanıcılara yansıması, Google’ın gözümdeki değerini bir nebze de olsa zedeledi. Daha önceki dönemlerde “Google yaptıysa o en iyisidir” kafasındaydım ve Google fanboyluğu yaptığımı kabul bile edebilirdim.

Dünya’nın en iyi algoritmalarına sahip arama motoru, en çok para kazandıran servisler, insanların kullanmaktan keyif aldığı uygulamalar ve bizim gibi insanların hayatını kazanmasını kolaylaştıran onlarca uygulama Google imzası taşıyor. Hal böyle olunca gözümde büyüttüğüm Google, zaman içerisinde sekteye uğramaya başladı. Dünya’nın Google etrafında dönmediği şu günlerde yeterince sorunla baş etmeye çalışan Google’da işler kötüye gidiyor.

Bunları neye dayanarak söylediğimi merak ediyorsunuz değil mi? Aktif olarak Analytics, Search Console, Adsense, Adwords, G-Suite, ve birçok kişide olduğu gibi Google Arama Motoru ve YouTube gibi servisleri kullanıyorum. Bu uygulamaları profesyonel düzeyde kullanıp gelirimi bu uygulamalardan edindiğim için de normal kullanıcılardan daha fazla vakit ayırıyor, daha fazla hata buluyor, daha fazla bu tür uygulamalardan faydalanıyorum. Bu süreç içerisinde belli başlı uygulamaların içerisinde görmüş olduğum hatalar, yetersizlikler ve kararlılık sorunları can sıkma noktalarına gelmekte ısrarcı. Hatta son dönemlerde maddi zararlara uğradığım da olmuyor değil.

Peki bu uygulamaların içerisindeki hatalar neler, ne konuda eksiklikler var, neler yapılabilir?

Google uygulamalarının bir çoğunu kullanıyoruz. Bazen gözden kaçırdığımız bazen de görmezden geldiğimiz hatalara maruz kalıyoruz. Bu hataları her defasında bildirmek bu hizmetlerin gelişmesini sağlayacaktır. Bu noktada ufak bir hatırlatma yapmak istiyorum. Gördüğüm tüm hataları servis sağlayıcılara bildirir, üzerine düşer ve sorunun giderildiğini teyit edene kadar peşinden koşarım. Bu davranışımın sizlere örnek olmasını da çok isterim. Bu tür servislerin bizim gibi kullanıcıların geri bildirimlerine her zaman ihtiyacı olmuştur ve olacaktır da.

Google – Yandex Mail çatışması

Hatırlatmadan sonra gelelim Google uygulamalarındaki hatalara. Daha önce yazmış olduğum Google Sunucusundan Postaları içe aktarma sorunu başlıklı makalede Yandex Mail ve Google Mail arasındaki uyumsuzluğu anlatmıştım. Bu yazıyı yazdıktan sonra bir sorun daha fark ettim ki oda şöyle; Gmail mobil uygulaması üzerinden imap protokolüne göre yapılan sunucu bağlantılarında Türkçe karakter sorunu yaşanıyor. Yani Gmail mobil uygulaması üzerinde Yandex Mail’e kayıtlı adreslerinize gelen mailleri Türkçe karakter sorunu ile kullanmak zorunda kalıyorsunuz. Tabi bu durum Kurumlar için Mail servisinde geçerli.

Diğer taraftan Yandex sunucularının da Google sunucularının portlarını ve adreslerini yanlış biliyor olması bambaşka bir ironi…

Google Adwords değişimi

Kısa süre önce Google Ads olarak güncellenen Google Adwords, zaman içerisinde Adwords reklam panelini de güncelledi. Uzun zamandır daha hızlı olarak nitelendirilen beta panelin aslında eski versiyondan daha yavaş olması da beni düşündürmüyor değil. Hatta bir keresinde Google  Ads yetkilileri ile yaptığım görüşmede bana bu yeni arayüzün daha hızlı olduğunu söylediklerinde onlara bunun doğru olmadığını söylemişliğim bile var…

Bu değişimin getirdiği sorunlar sadece hız ile alakalı değil elbette. Son 5 ay içerisinde forumlarda ve bloglarda gördüğüm kadarı ile büyük sorunlar ortaya çıkmaya başlamış. Google Ads üzerinde kampanyalarınızın günlük bütçelerini değiştirdiğinizde hesabınızın incelemeye gitmesi söz konusu. Reklamların incelemeye gitmesinden farklı bir senaryo olan bu durum 2 gün olarak vaat edilen sürenin çok dışına çıkabiliyor.

Anlık olarak bu gün beşinci günümü doldurdum ve hala UYGUN olarak işaretlenmiş reklamlarımın ONAYLANDI olarak işaretlenmemesi beni oldukça zarara soktu. 2 yıldır yayında olan reklamlarımın sadece günlük bütçelerinde yapmış olduğum değişiklik sonrasında reklamlarım uzun süre yayından kaldırımıştı. (3 Gün) Bunun sebebini uzun uğraşlar sonucunda yetkililerden öğrendim. Sebebi oldukça masum. Google zaman zaman hesapları incelemeye alıyormuş. Bu incelemeler bizle alakalı değil kendi politikaları ile alakalıymış. Ödeme yöntemlerini,  reklamları ve diğer ıvır zıvırları kontrol ediyorlarmış. 5 Gün reklamlarımın yayınlanmaması, benim suçum yokken yine benim maddi olarak sıkıntıya girmem, sağlıklı bir destek alamamam gibi unsurlar birleşince çekilmez hale gelebiliyor. Buna benzer sorunların forumlarda çığ gibi yayıldığını da gözlemlemeniz mümkün. Bu başlı başına bir sorun diye düşünüyorum.

Google Ads bildiğiniz üzere Google gelirlerinin %80’inden fazlasını oluşturuyor. Yani bu gelire katkı sağlayan Dijital Pazarlama Uzmanları şu an bu büyük sorunlar ile uğraşmak zorunda. Bunların sebebi de zamanında ufak tefek hataların bildirilmemesi diye düşünüyorum.

Arama Motorundaki Gıcıklıklar…

Tam bu kısım SEO uzmanları ve meraklıları için dikkat unsuru olacaktır. Google’da yükselmek için savaş içerisinde olan SEO’cu tayfanın biraz canını sıkacak birkaç unsurdan bahsedeceğim.

Öncelikle Backlink piyasasında parası yetmediği için barınamayan, yeni yeni blog açmış ve yazılarını özene bezene yazan insanların bu yazılarına yüksek maaliyetli seo çalışmaları yapmadan (bazı sorgularda) ilk sayfalarda çıkamadığını görüyoruz. Yani webmaster olmasa da bir blogcu olarak yazılarını daha fazla insana duyurmak isteyenlerin SEO uzmanı yada SEO meraklılarını geçmesinin imkansıza yakın olması başlı başına bir sorun olarak görünüyor. Google üzerindeki varlığını daha iyi konumlara getirmek için SEO uzmanı olmak gerekiyor.

Peki uzman değilsen? Tabii ki Ads üzerinde bir hesap oluşturup yeterince ödeme yaptıktan sonra bunların da önüne geçebiliyorsun. Bu sefer zamanını bu işe vermiş ve yeterince bilgi birikimine sahip olmuş insanların önüne bir anda geçebiliyorsun. Peki onların yeterince bütçesi yoksa? Kapitalizmden falan bahsetmek istemiyorum ama maalesef durum tam olarak bundan ibaret.

G-Suite geride kalalı çok oldu!

Kurumlar için geliştirilen G-Suite uygulaması, firmanızdaki personelleri, görev dağılımlarını ve e-posta adreslerini oluşturup kontrol etmenizi sağlıyor. Fakat firmanızda çalışan 10 yetkili varsa sıkıntı çekmeye başlıyorsunuz. G-Suite üzerinde 10 adet mail adresi açılabiliyor. Bu mail adreslerinin her birine 15GB’lık kota uygulanıyor. Eğer ki bu limitleri aşmak isterseniz ücret ödemeniz gerekiyor. E-Posta hesapları 10 dan 11’e çıktığı taktirde sizden sadece 11. e-posta hesabının değil diğer 10 e-posta adresinin de ücretini talep ediyorlar. Bu konu hakkında yeterince eleştiri yapmayacağım. Zaten olanlar ortada ve Google, Yandex Kurum gibi bir rakibi varken kendini kurumların gözünde daha fazla düşürmemesi gerekir.

Analytcs sizin de moralinizi bozmuyor mu?

Tam hevesin geldiği günlerde oturup destansı makaleler yazıyorsunuz. Haftayı belki ayı böyle geçirdiğinizi hayal edin. Diğer ayın ortalarında analytics raporlarına baktığınızda hayal kırıklığına uğradığınızda ne yapardınız? Muhtemelen bir sonraki makaleniz Google’da neler oluyor? olurdu…

Analiz raporlarında tutarsızlıkları gözle görülür şekilde fark etmeye başladığımda listeye bu durumu da eklemeye karar verdim. Yıllar boyunca yaptığım hatalarda suçluyu hep kendim olarak görürdüm. “Ben dururken Google mı hata yapacak?” diyordum. Gördüm ki kim olursa olsun, hangi firma olursa olsun hata yapabiliyor. Hatta hatasıyla yetinmiyor defalarca tekrarlıyor.

Bu analiz raporlarımdaki tutarlıktan biraz bahsedecek olursam;

Sitemi AMP uyumlu hale getirip izleme kodlarını entegre ettiğimde ziyaretçi sayılarımın düştüğünü gördüm. Ki bu analiz raporlarındaki verilerdi. Fakat Jetpack analiz rapoları ve diğer analiz raporlarında ziyaretçi sayımda %40’lara kadar artış gözlemlerken Google Analytics üzerinde %30’lara kadar düşüş gördüm. Son yaptığım cache müdahaleleri ve html,java,css gibi dosyaların sıkıştırılması işleminden sonra bu sayının çok daha fazla arttığını gördüm.

Ziyaretçi raporlarımda ölümcül düşüşler olduğunu gördüğümde moralim bozuldu. Diğer raporlar ile arasındaki tutarsızlığı görünce şüphelendim ve kodlarımın her cihazda görünmediğini düşündüm. Hatayı yine kendimde arayıp uzunca bir analiz yaptım ki bu analiz tamamen benim yapmış olduğum bir analizdi. Bu konuda Google ile çalışamazdım ve bulduklarım beni Google’ın muazzam teknolojilerinden bir nebze daha kopardı. Sitedeki değişiklikleri rapolarına geç yansıtan Google Analytics hala kullandığım en iyi analiz uygulaması. Yiğidi öldür hakkını yeme lafını sürekli kullanmak istedim ama yazının bu kısmına nasipmiş…

Bir çok uygulamasında beni günden günde daha da zorlayan hatalar bulunduran Google, sektörün lider firması olabilir. Oldukça büyük bir firma olup dakikada binlerce dolar kazanabilir. Peki bunu bizimle beraber başarıyorsa bizlere biraz daha yatırım yapması gerekmez mi? Mesela webmaster’ların ticket’larına çok daha hızlı yanıt verilse, telefon üzerinden rahatça görüşülebilse, sorunlar eskisi gibi çözüm odaklı masaya yatırılsa kötü mü olur?

Yayınladığınız reklamdan yayınladığınız içeriğe kadar sorunlar sinsilesi içerisinde kaybolmanız günden güne daha da mümkün olacaktır. Servislerin bir yandan daha iyi çalışması adına yapılan yenilikler sistemi daha yavaş ve daha kararsız çalışmaya zorlamış gibi görünüyor. 5 gün adwords yetkilerinin beni aramasını bekliyorsam, mail servislerimde sıkıntı yaşıyorsam, kotalarla boğuşup her limitin arkasında devasa faturalar görüyorsam neden sitemin footer’ına “I Love Google (we love)” yazayım ki?

Google tarafında kırgın olduğum için zaman içerisinde gördüğüm hataları, dezavantajları ve olumsuzlukları bu yazıda sizlere anlatmak istedim. Sizlerin de soruları ve sorunları varsa yorum kısmından bildirmenizi rica ediyorum. Güzel bir tartışma ortamı oluşturmak dileği ile…

Photo of author

Burak Durmuş

Belgeli Web Tasarım, Grafik Tasarım ve Dijital Pazarlama uzmanı. Tecrübeli E-Ticaret Yöneticisi. Öğrendiklerini öğreterek pekiştirmeye çalışan gönüllü bir yazar. Kişisel Hesaplar: Instagram @oburakdurmus * Twitter @oburakdurmus

Yorum yapın